Het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom

ook wel lopersknie of IlioTibial Band Syndrome genoemd. Hier is het synoniem iliotibiale band frictiesyndoom afgekort tot ITBS. ITBS is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie bij hardlopers. Het ITBS ontstaat door terugkerende frictie van de ITB over de knobbel (epicondyl) aan de buitenzijde boven de knie. Het ITBS is veelal goed te verhelpen met ontstekingsremmende medicatie en rekoefeningen. De ITB is de peesvoortzetting van de tensor fascia lata spier en heeft indirect connecties met o.a. de bilspieren.De ITB verschuift naar voren over het epicondyl van de knie bij kniestrekking en verschuift naar achteren bij kniebuiging. Net na de voetlanding bij gaan, bij iets minder dan 30 graden kniebuiging, kan een frictiemoment optreden van de ITB over het epicondyl. Herhaalde frictie geeft irritatie en ontsteking. De 2 belangrijkste oorzaken voor het ITBS zijn:

1.Versterkte pronatie van de voet. Door het doorzakken van het medaile voetgewelf ontstaat er een lichte rotatie van het onderbeen. De aanhechting van de ITB komt hierdoor iets naar voren en naar binnen te liggen. Hierdoor ontstaat meer frictie over de epycondyl bij het buigen en strekken van de knie.

2.Zwakte van de bil- en bovenbeenspieren, m.n. de abductoren. Door verminderde controle van deze spieren tijdens de opvangfase zakt de hardloper meer door de heup en kantelt en draait de knie meer naar binnen. De spanning op de ITB neemt hierdoor toe.

Onderzoek

Anamnese

Bij ITBS ontstaat meestal pijn meestal aan de buitenzijde van de knie met soms zwelling aan de buitenzijde van de knie . Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens het lopen. De pijn is meestal brandend of zeurend van karakter, soms gepaard gaand met steken. Het begint meestal met een lichte irritatie en wordt progressief erger tijdens het toenemen van de loopafstand. Sommige spreken zelfs over een band of klem rond de knie. Kenmerkend is ook de pijn die optreedt bij het trap af lopen.