Hamstringsblessure

Bij de praktijk voor fysio-en manuele therapie Ruud Stuivenberg kunt u terecht voor behandeling van een hamstringblessure. Bij deze aandoening licht de oorzaak in de meeste gevallen bij een te hoge explosieve belasting tijdens het sporten, waardoor en een verrekking of scheuring van de spiervezels ontstaat. In sommige gevallen licht de oorzaak in een blokkade van het SI gewricht. Hierbij is er geen sprake van een acuut ontstaan, maar van een langzame verkramping van de spier bij hogere intensiteit. Meer informatie over deze aandoening is te vinden onder SI blokkade.   Hieronder enige algemene informatie over de hanstringblessure.

De term hamstringblessure geeft alleen aan dat er een spierbeschadiging is aan de achterkant van het bovenbeen (de hamstrings). Dat kan o.a. een verrekking of scheuring van de spieren betekenen. Een verrekking is te beschouwen als kleine scheurtjes op microscopisch niveau.

Een spier kan een scheuring oplopen door een slecht gecoördineerde krachtige beweging.
De meeste hamstringblessures ontstaan als de spieren onvoldoende opgewarmd zijn of als de spieren vermoeid raken. Meestal door een onverwachte verandering in beweging en explosieve bewegingen, zoals hard tegen een bal trappen, sprinten en springen.

Een spierscheuring kenmerkt zich door plotseling optredende pijn, vaak met een kramperig gevoel, gevolgd door een ingedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek waarbij vaak een blauwe verkleuring onder de aangedane plek (na enkele uren/dagen) verschijnt.

Wat te doen bij een hamstringblessure?
Bij het ontstaan van een hamstringblessure dient zo spoedig mogelijk de ICE-regel toegepast te worden:

ICE (koelen)
Koel met water, ijs of cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek tussen huid en ijs of cold-pack).

Immobiliseren (rust)
Zorg ervoor dat het been niet meer (zwaar) belast wordt.

Compressie
Leg een drukverband aan.

Elevatie
Omhoogleggen van het aangedane been.

Herstellen van een hamstringblessure

Herstel van een hamstringblessure duurt in de regel 3 tot 6 weken. Bij letsel (beschadiging van het spierweefsel) is het aan te bevelen om een behandeling te starten om het herstel te bevorderen en om littekenweefsel te vermijden. Behandeling kan bestaan uit lokale behandeling waarbij het lichaam gestimuleerd wordt in zijn herstel. Hiernaast wordt een oefenprogramma opgesteld om het herstel te ondersteunen en om een veilige terugkeer naar de sportactiviteiten te garanderen.