Chronische liesklachten

Bij de praktijk voor fysio-en manuele therapie Ruud Stuivenberg kunt u terecht voor behandeling van liesklachten. Bij deze aandoening licht de oorzaak regelmatig rondom het SI gewricht, dit beïnvloed het bewegingspatroon van de lage rug en/ of het bekken. Het kan zijn dat de beweging niet goed gestuurd wordt of dat er teveel of te weinig beweeglijkheid in deze regio zit. Hierdoor worden tijdens het bewegen de structuren in de liesregio anders belast als bedoeld. Er komt op de pezen en spieren van de liesregio te veel kracht te staan, waardoor uiteindelijk klachten ontstaan. Hieronder enige algemene informatie over de aandoening.

Liesklachten

De lies is een verzamelnaam voor de regio aan de voorzijde van de heup, lopend tot aan de binnenzijde van het bovenbeen. In dit gebied lopen diverse spieren, pezen, banden en andere structuren door en langs elkaar heen om zo een goede functie van de heup te garanderen. Dit is noodzakelijk omdat er bij elke beweging grote krachten op de lies komen te staan.

Klachten aan de lies komen veelvuldig voor afhankelijk van de sport (bijvoorbeeld: voetbal: tussen 20% en 40%, tennis: tussen 10 en 24 % en turnen: tussen 4 en 8%).

De liesklachten beperken de sporter in het uitvoeren van zijn of haar sport, aangezien bepaalde onderdelen van de sport niet (zonder pijn) gedaan kunnen worden.

Hoe ontstaat een chronische liesblessure:

Een chronische liesblessure kan op 2 manieren ontstaan:

• een acute liesblessure die niet hersteld binnen 6 weken;

• of een langdurige en/ of ongewone kracht op de liesregio.

In beide gevallen ligt de oorzaak van het bestaan van de klacht vaak niet in de lies zelf, zoals dat bij acute liesklachten vaak wel ligt.

De oorzaak van de klachten bij chronische liesproblematiek ligt vaak in een verkeerd bewegingspatroon van de lage rug en/ of het bekken. Het kan zijn dat de beweging niet goed gestuurd wordt of dat er teveel of te weinig beweeglijkheid in deze regio zit. Hierdoor worden tijdens het bewegen de structuren in de liesregio anders belast als bedoeld. Er komt op de pezen en spieren van de liesregio te veel kracht te staan, waardoor uiteindelijk klachten ontstaan.

Het is daarom zaak om bij deze klachten nader onderzoek te doen naar de lage rug en het bekken. De fysiotherapeut is wat dat betreft de specialist om de gehele bewegingsketen te onderzoeken en te beoordelen.

Behandeling

Wanneer blijkt dat de klachten voortkomen uit een verkeerde sturing (verminderde stabiliteit) van de beweging zal de fysiotherapeut voorstellen om een programma te volgen om de stabiliteit te verbeteren, wat onder andere bestaat uit buik- en rugspieroefeningen. Ook zal een deel zelfstandig thuis gedaan moeten worden.

Hiernaast zal er een oefenprogramma opgesteld worden om de de stabiliteit en mobiliteit rondom de heup te verbeteren. Dit om een veilige terugkeer naar de sport te garanderen